555 555 555
Stretching kan een belangrijk onderdeel zijn van elke training, of je nu aan cardio, krachttraining of een andere vorm van lichaamsbeweging doet. Het helpt je lichaam om zich voor te bereiden op de fysieke activiteit die gaat komen en om te herstellen na de inspanning. In deze blog bespreken we het belang van stretching voor en na een training, en geven we tips voor effectieve stretches.
Voordelen van stretching voor een training
Het stretchen van je spieren voor een training heeft meer voordelen dan men denkt. Ten eerste helpt het om de flexibiliteit van je spieren te vergroten, waardoor je bewegingsbereik tijdens de training verbetert. Dit kan helpen om blessures te voorkomen, omdat je spieren minder snel overbelast raken. Daarnaast zorgt het stretchen ervoor dat de bloedtoevoer naar je spieren verbetert, waardoor ze beter worden voorbereid op de inspanning die gaat komen. Tot slot heeft onderzoek uitgewezen dat het verlengen van het trainings bereik, ook wel Range of Motion genoemd, leidt tot efficiëntere toename in spiermassa! (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6977096/)
Genoeg redenen dus om dat stretchen toe te gaan passen.
Het belang van stretching na een training
Ook na een training is het belangrijk om te stretchen. Dit helpt om de spieren te ontspannen en te herstellen na de inspanning. Door te stretchen na een training kunnen spierpijn en stijfheid worden verminderd, omdat het helpt om melkzuur uit de spieren te verwijderen. Daarnaast kan het stretchen na een training helpen om de flexibiliteit van je spieren te behouden en om blessures te voorkomen.
Effectieve stretches voor en na een training
Er zijn verschillende stretches die je kunt doen voor en na een training om je spieren voor te bereiden en te herstellen. Enkele effectieve stretches voor een training zijn bijvoorbeeld de quadriceps stretch, waarbij je een been achter je omhoog brengt en vasthoudt, en de hamstring stretch, waarbij je vooroverbuigt en je tenen aanraakt. Na een training kun je bijvoorbeeld een liggende quadriceps stretch doen, waarbij je op je zij gaat liggen en je bovenste been naar achteren trekt, en een kuitstretch, waarbij je je voet tegen een muur plaatst en je knie recht houdt.
Tips voor effectief stretchen
Om het meeste uit je stretches te halen, is het belangrijk om ze op de juiste manier uit te voeren. Zorg ervoor dat je langzaam en gecontroleerd stretcht, en houd elke stretch 15-30 seconden vast. Forceer jezelf niet en luister altijd naar je lichaam. Als een stretch pijnlijk is, stop dan onmiddellijk. Daarnaast is het belangrijk om te ademen tijdens het stretchen en om beide zijden van je lichaam gelijkmatig te stretchen.
Toepassing bij cliënten
Hoe pas ik dit dan toe bij mijn cliënten en mezelf? Ik start de training vaak met een warming up. Deze bedraagt meestal 5 tot 10 minuten en ik wissel diverse vormen af tussen loopband, fiets of roeiapparaat per trainingsdag. Ik houdt de intensiteit laag en probeer de hartslag tussen de 100 en 120 slagen per minuut te houden. Dit zorgt ervoor dat het lichaam goed opwarmt maar dat het niet al te veel energie kost, wat weer ten koste kan gaan van de intensiteit van de training. Als het lichaam eenmaal warm is verplaatsen we onszelf naar het benodigde apparaat of materiaal voor de eerste oefening. Daar aangekomen kiezen we de geschikte stretch oefening afhankelijk van de spiergroep die getraind gaat worden. Bij de leg day kies ik vaak voor leg swings, zowel voorwaart als achterwaarts. Afsluitend met wat lucht squats.
Ik hoop dat je wat inspiratie kunt halen uit deze blog en stretchen positief kunt gaan implementeren binnen je routine. Ben je benieuwd naar stretch oefeningen voor andere lichaamsdelen stuur me dan gerust een berichtje op Instagram! Succes met stretchen!